Wat verandert er aan de forfaitaire regeling ?

Bepaalde belastingplichtigen hebben de mogelijkheid de forfaitaire regeling toe te passen waarbij hun omzet op forfaitaire manier wordt bepaald.

De belastingplichtige die restaurant- of cateringdiensten verricht, moet vanaf 1 januari 2015 hetzij een btw-bonnetje, hetzij een GKS-ticket uitreiken. Alle maaltijden die worden verschaft in het verbruikssalon van bijvoorbeeld een bakker of ijsbereider zijn restaurantdiensten. Hiertoe behoren bijvoorbeeld croissants, gebak, ijsjes, wafels, broodjes... Wanneer een slager een communiefeest, barbecue... verzorgt, is dit een cateringdienst.

De belastingplichtige die restaurant- of cateringdiensten verricht, moet de grens van 25.000 euro toepassen om te bepalen of hij gehouden is btw-bonnetjes of GKS-tickets uit te reiken. Dit geldt onder andere ook voor de slager, bakker, ijsbereider, caféhouder of frituurexploitant die momenteel gebruikmaakt van de forfaitaire regeling.

Indien u de 25.000 euro niet bereikt, moet u vanaf 01.01.2015 btw-bonnetjes uitreiken voor de verschafte restaurant- en cateringdiensten.

Indien u de 25.000 euro  bereikt of overschrijdt, zal u dienen over te gaan naar het gebruik van het GKS en GKS-tickets uit te reiken voor alle verrichte horecahandelingen. Tussen 01.01.2015 en de ingebruikname van het GKS, moet u een verantwoordingsstuk naar keuze uitreiken voor de restaurant- of cateringdiensten die u verschaft (bijvoorbeeld een gewoon kasticket of een btw-bonnetje).