Hoe GKS gebruiken voor cateringdiensten, evenementen, horeca-activiteiten op locatie,…?

Aspect: Tijdstip van uitreiking van het kassaticket

Het GKS-ticket moet worden uitgereikt bij de voltooiing van de dienst of van de levering van de goederen.

In het geval van een cateringdienst moet het GKS-ticket dus in principe uitgereikt worden op het einde van het evenement. Praktisch gezien is dit niet altijd mogelijk. Daarom aanvaardt de administratie de volgende afwijkende regeling.

U hoeft geen GKS-ticket uit te reiken bij de voltooiing van de dienst wanneer dit praktisch niet mogelijk is, op voorwaarde dat:

  • de handeling op voorhand werd geregistreerd op het GKS ter waarde van de offerte, bestelbon of geschatte waarde;
  • eventuele correcties als eerstvolgende handeling na het evenement op het GKS worden geregistreerd;
  • beide kassatickets worden uitgereikt aan de klant, eventueel samen met de factuur en uiterlijk op de 15de dag van de maand volgend op die waarin de cateringdienst plaatsvond.

Voorbeelden: Toepassingen voorschotten en optionele afwijkende regeling catering

Een cateraar ontvangt een voorschot van 300 euro voor een communiefeest. De cateraar tikt het voorschot in op het GKS, aangezien de btw opeisbaar wordt en het voorschot moet worden opgenomen in de btw-aangifte.

De cateraar registreert de handeling op het GKS, vóór vertrek naar het feest, ter waarde van de offerte. Voor een offerte van 1.000 euro, moet nog 700 euro ingetikt worden, rekening houdend met het reeds betaalde voorschot. Hierdoor wordt het communiefeest onherroepelijk vastgelegd in het GKS.

Scenario 1:

Na afloop van het communiefeest, stelt de cateraar vast dat de offerte van 1.000 euro correct is. Er hoeven dus geen correcties meer te worden opgenomen in het GKS. De twee GKS-tickets (van 300 en 700 euro) moeten worden uitgereikt aan de klant, bijvoorbeeld op het einde van het feest en uiterlijk de 15de dag van de maand volgend op die waarin de cateringdienst plaatsvond. Aangezien de klant een particulier is, mag er een factuur worden uitgereikt, maar is dit niet verplicht.

Scenario 2:

De cateraar stelt vast dat er meer personen aanwezig zijn op het communiefeest dan oorspronkelijk voorzien, waardoor er 200 euro extra moet worden betaald. Na afloop van het communiefeest, maar als eerstvolgende handeling (bijvoorbeeld de ochtend na het feest), registreert de cateraar deze bijkomende 200 euro in het GKS.

De drie GKS-tickets (van 300, 700 en 200 euro) moeten worden uitgereikt aan de klant, uiterlijk de 15de dag van de maand volgend op die waarin de cateringdienst plaatsvond. Aangezien de klant een particulier is, mag er een factuur worden uitgereikt, maar is dit niet verplicht.

Opgelet!

Indien, naast de GKS-tickets, ook een factuur wordt uitgereikt, moet het bedrag van de factuur in mindering worden gebracht van de omzet op te nemen in de btw-aangifte. Door het uitreiken van een factuur wordt de handeling namelijk twee keer opgenomen in de omzet, eenmaal in de dagrapporten van het GKS en eenmaal in het uitgaande facturenboek.

Voorbeeld receptie en bijkomende diensten

Een cateraar verzorgt een receptie voor een belastingplichtige met hapjes en dranken, inclusief bediening. Er wordt een forfaitair bedrag afgesproken voor de receptie die een aantal op voorhand overeengekomen uren duurt. Bovenop dit bedrag zullen eventuele supplementaire uren receptie, evenals de gepresteerde uren voor lossen, laden en transport worden aangerekend. Er moet een factuur worden opgemaakt voor het geheel die ter betaling zal aangeboden worden aan de belastingplichtige klant.

Opnieuw kan de afwijkende regeling voor cateringdiensten toegepast worden. Op voorhand wordt het evenement op basis van de offerte ingetikt op het GKS. De eerstvolgende handeling na de receptie is het intikken van de supplementen in het GKS (supplementaire uren receptie, evenals de gepresteerde uren voor lossen, laden en transport).

Er moet een factuur worden uitgereikt, aangezien de klant een belastingplichtige is. De uitreiking moet echter pas uiterlijk de 15de dag van de maand volgend op de handeling plaatsvinden. De twee GKS-tickets moeten ook binnen deze termijn worden uitgereikt en kunnen dus best aan de factuur worden gehecht.

Opgelet!

Het bedrag van de factuur moet in mindering worden gebracht van de omzet op te nemen in de btw-aangifte. Door een factuur uit te reiken, wordt de handeling namelijk twee keer opgenomen in de omzet, eenmaal in de GKS-dagrapporten en eenmaal in het uitgaande facturenboek.

Voorbeeld evenement met drankbonnetjes

U bent een feestzaaluitbater die verplicht is een GKS te gebruiken. In uw zaal gaat een evenement door waarop dranken enkel te verkrijgen zijn via drankbonnetjes.

De organisator van het evenement verkoopt de bonnetjes aan de aanwezigen. U globaliseert na afloop van het evenement alle ingeruilde drankbonnetjes en rekent deze aan, aan de organisator. De organisator, alhoewel particulier, wenst een factuur te ontvangen waarin deze drankbonnetjes worden aangerekend.

Deze situatie kan bekeken worden als een cateringactiviteit, waarvoor de afwijkende regeling voor cateringdiensten kan toegepast worden. Op voorhand wordt een ticket aangemaakt voor het bedrag van de offerte (er werd bijvoorbeeld geschat dat er 5.000 bonnetjes zouden worden verkocht). Na het tellen van de bonnetjes, worden de nodige correcties ingetikt (er werden bijvoorbeeld maar 4.500 bonnetjes verkocht). Beide tickets moeten aan de klant worden uitgereikt, eventueel samen met de factuur.

Een factuur mag steeds worden uitgereikt, zelfs indien de klant een particulier is. De factuur kan echter het GKS-ticket nooit vervangen, zelfs niet als de factuur wordt uitgereikt op het moment waarop de dienst is voltooid.

Opgelet!

Indien, naast de GKS-tickets, ook een factuur wordt uitreikt, moet het bedrag van de factuur in mindering worden gebracht van de omzet op te nemen in de btw-aangifte. Door een factuur uit te reiken, wordt de handeling namelijk twee keer opgenomen in de omzet, eenmaal in de GKS-dagrapporten en eenmaal in het uitgaande facturenboek.

Voorbeeld VIP-arrangement op locatie

Er wordt een diner georganiseerd vóór een voetbalmatch in de vipruimte van een voetbalstadion. Er werd voor 480 personen besteld. Er wordt een forfaitaire prijs gehanteerd. Een uur voor aanvang komt er een bijkomende reservatie binnen voor 5 personen.

De afwijkende regeling voor cateringdiensten kan worden toegepast. Op voorhand wordt de offerte voor 480 personen ingetikt op het GKS. De eerste GKS-handeling na het diner is het intikken van de supplementen voor 5 personen

Indien de klant een belastingplichtige of een niet-belastingplichtige rechtspersoon is, moet er een factuur worden uitgereikt. De uitreiking moet echter pas uiterlijk de 15de dag van de maand volgend op de handeling plaatsvinden. De twee GKS-tickets moeten ook worden uitgereikt en kunnen dus best aan de factuur worden gehecht.